Formula za brzo dobivanje boje – iliti moja rutina i proizvodi sa SPF-om koje trenutno koristim

Nedavno sam dobila zamolbu da napišem članak o tome kako preko ljeta uspijem dobiti boju i nešto o proizvodima koje koristim, pa sam upravo to odlučila i napraviti.

Da vam budem iskrena, s obzirom na ružnjikavo vrijeme proteklih tjedana, još uvijek nisam dobila nikakvu boju jer se nisam niti sunčala,a bome niti kupala tako da sam tek ovih dana počela malo intenzivnije raditi na tome.

Možda ovo zvuči bzvz, ali ja nisam od onih koji boju dobiju slučajno ili usput, dok rade nešto drugo. Ja se volim na početku ljeta osunčati da dobijem pristojnu i ravnomjernu bojicu,a nakon toga bježim u vodu ili debeli hlad na plaži.

To moje dobivanje boje nikada ne traje dulje od tjedan dana, a prvih par dana čak niti ne idem na plažu nego to obavim na terasi. Sve mi je glupo i ponavljati, jer vjerujem da to sve već znate, ali ja se nikada ne sunčam kada je sunce najjače već u razdobljima od recimo pola 9 do pola 11 ujutro ili nakon pola 5 poslije podne ovisno kako me koji dan dopadne, zbog posla.

??????????????????????

Kao što ste vjerojatno primijetili, ja nisam od onih opčinjenih cura koje su u stanju 12 sati provesti na plaži ne bi kući došle s tenom a la Rihanna. Nekako sam s godinama naučila koji je domet „crnoće“ moje bljedunjave kože i ne forsiram je na nešto što ne mogu ostvariti bez da ju trajno oštetim. Dovoljno mi je samo da ne izgledam kao Mozzarella na plaži, ali kada dođem do stadija Dimcek, to mi je dovoljno :D.

U zadnje vrijeme sam malo više istraživala ovu temu i otkud otud nailazila sam na postove drage kolegice Martine s bloga Dear skin, tako da se unaprijed ispričavam ako vam u priči iznesem nešto što sam pročitala u njezinim postovima, ali svakako vam savjetujem da neke od njih i sami pročitate. Meni su najzanimljiviji i najkorisniji bili ovi i to baš tim redoslijedom:

  1. SVE O ZAŠTITI OD SUNCA
  2. KOMBINIRANJE SPF PREPARATA
  3. SVE O KREMAMA SA SPFOM (3)
  4. MOJA ZAŠTITA OD SUNCA

Uglavnom, sada kada ste naučili nešto više, pogledajte koje proizvode ja koristim, kada i zbog čega!

Oh, da, još jedna stvar. Sasvim sam svjesna štetnosti sunčanja i svega popratnog, ali opet, volim malo tamniji ten. Jedina „zdrava“ opcija u toj jednadžbi su self tanneri koje ja mrzim iz dna duše! Apsolutno katastrofalna iskustva sam imala s njima, a jedno takvo će te moći pročitati i na kraju ovog članka!

TIJELO

??????????????????????
Prije početka sunčanja volim napraviti dobar piling cijeloga tijela kako bi mi koža bila glatka i kako bi svi tragovi eventualnog prošlogodišnjeg tena nestali. Naravno, tu spada i depilacija. Ove stvari nisu od iznimne važnosti za ovaj tip dobivanja boje, ali ja ih volim napraviti, jer kao što rekoh na početku, ovo je za mene jedan proces, slično kao i nanošenje proizvoda za samotamnjenje.
Trenutno koristim ovaj super povoljni piling iz DM-a s mirisom jabuke i cimeta koji me u biti podsjeća na Božić :D. Solidno obavlja svoj posao, ne ostavlja nikakav trag iza sebe i ne isušuje mi kožu.

??????????????????????
Nakon tuširanja/depilacije/pilinga namažem tijelo pekmezom. Ne onim iz smočnice, već Olivalovim pekmezom za ubrzano tamnjenje. S ovom stvarčicom odmah izgledam tamnije jer ostavlja boju na koži, ali ne baš trajno. Vrlo je gust, ali opet maziv i dosta se teško ispire običnom vodom, pa čak i gelom za tuširanje. Dobra je fora ako morate na plažu, a nesigurni ste u vezi boje svoje kože… Na žalost, ovaj proizvod ne sadrži SPF,pa je uz njega potrebno koristiti još neko sredstvo za zaštitu.

??????????????????????
Ja u tu svrhu najčešće koristim Nivea proizvode jer sam nekako navikla na njih i uvijek ih kupujem, a ove i prošle godine sam dobila i neke njihove novitete na Šminkerici. Ove godine imam losion s faktorom 20 što i nije baš najpametnije, ali ostao mi je od lani iz nekog paketa ili nešto pa ga želim potrošiti dok mu ne istekne rok. Volim ove losione jer ne ostavljaju sjajni i ljepljivi masni trag na koži, a čak i uz prilično nizak zaštitni faktor ne izgorim uz njih.

??????????????????????
Ovaj novitet koji sam dobila za Šminkericu i čiju recenziju možete uskoro očekivati ima nešto viši faktor i iskreno, nikada za tijelo ne idem s višim faktorom od 30. Ovaj sprej doduše u sebi ima još neke posebnosti – osvježava i izuzetno lako se nanosi i za to mu dajem 1000 plusića. Neću sada nešto previše opisivati proizvod jer detaljnija recenzija slijedi na šminkerici, a sličan proizvod sam recenzirala prošle godine.

??????????????????????

Nakon sunčanja/kupanja uvijek slijedi tuširanje, a nakon njega hidratacija. Koža nakon izlaganja suncu zna biti osjetljiva i treba joj vlage, a ja obožavam ovaj Balea maslac za tijelo s mirisom kakaa. Ima odličnu teksturu, lijepo se nanosi, brzo se upije i što je najbolje radi svoj posao fenomenalno i još k tome predivno miriše!

Kada se maslac za tijelo upije u kožu, volim nanijeti neki shimmer na tijelo, osobito za večernje izlaske, mada im onda u biti „djelotvornost“ opada jer se ne vide toliko kao na suncu!

??????????????????????
U zadnje vrijeme koristim Olivalovo ulje sa zlatnim shimmerom i odlično mi je! Jako lijepo izgleda na koži, njeguje ju i dosta je povoljno, obzirom na neke varijante. Ovakva ulja ne pružaju SPF zaštitu i ne bi se trebala koristiti kao zamjena za kreme i losione za sunčanje.

??????????????????????
Malo luksuznija verzija šljokica je svakako u Nuxeovom suhu ulju koje koristim povremeno tijekom cijele godine, a preko ljeta pogotovo. Volim njegov miris i njegu koju pruža koži.

LICE

Što se tiče kreme za lice sa SPFom, on mora biti minimalno 50 i doslovno bez te kremice ne izlazim iz kuće. Nakon jutarnjeg čišćenja lica nanesem jednu od hidratantnih krema koje koristim, a kada se ona upije, stavljam ili Vichy BB kremu ili Bioderminu toniranu kremu.

??????????????????????
Vichy koristim kada planiram nositi make up. Odlična je podloga (meni je zamjena za tekući puder) za ostali makeup, solidno prekriva, matira, ne začepljuje pore i prilično dugo traje na licu. Detaljnija recenzija je ovdje. No nekako me previše podsjeća na tekući puder pa mi je teško nositi je za svaki dan ili ne znam, za na plažu.

??????????????????????
Bioderminu kremicu sam kupila nakon što sam potrošila nekoliko uzoraka. Ova kremica je obojena, ali ne daje nikakvo prekrivanje, čak niti ujednačavanje tena. Ostavlja malo sjaja na licu, ali na sreću, ne uzrokuje mi nered na licu. Nju volim koristiti dakle kada ne nosim nikakav makeup, za šetnje , za na plažu i slično.

??????????????????????
Svakako u torbi imam manju verziju Biodermine micelarne otopine da mogu očistiti lice između dva nanošenja kreme ne lice kako bi spriječila eventualno začepljivanje pora i nastanak prištića.

KOSA

Što se tiče pak kose, već sam spominjala ovaj proizvod nekoliko puta, ali ponovit ću, pa neka bude sve na jednom mjestu.
Za zaštitu kose od sunca koristim ovu L’Oreal Professionnel kremu za kosu koju sam koristila čitavo prošlo ljeto, pa sam odlučila da niti ove neće proći bez nje jer smatram da mi je puno pomogla! Recenzija je ovdje.

??????????????????????
Ovu kremu nanosim na opranu kosu u laganom sloju po cijeloj kosi. Izbjegavam samo tjeme, mada bi se trebala i ondje staviti, no ja se bojim da mi kosa ne bi kasnije izgledala masna :/. Znam, mogla sam do sada to već isprobati, ali eto, nisam. Na ostatku kose nisam nikada imala taj osjećaj, ali se bojim da ako je ondje stavim, da će se to dogoditi :/.

I za kraj, ona FAIL priča.

Prošle godine sam pred kraj ljeta kupila ovu Coppertone kremu s ekstra niskom zaštitnim faktorom nemam ni ja pojma zašto, ali ako se dobro sjećam, bio je u pitanju miris :D. Nije ni bitno, ja sam mislila da je to klasična krema uz koju se brzo pocrni i kao bit će dobra za iduću godinu, i dočekala ju je neotvorena.

??????????????????????
I tako se ja jedan dan navečer istuširala i padne mi na pamet da bih se mogla odmah namazati s losionom sa zaštitnim faktorom jer ujutro neću stići (nije bilo u pitanju sunčanje nego sam išla do grada, pa mi je svejedno nešto trebalo). Možda čak to uopće tako ne može ni funkcionirati jer se preporučuje da se kreme sa zaštitnim faktorom nanose svakih nekoliko sati.

Uglavnom ja sam se s ovom kremom fino cijela namazala i otišla spavati. Nisam čak ni ruke oprala nego sam onako ih još ostavila fino natopljene da ne moram stavljati posebno kremu za ruke.

Pogodite što se dogodilo do jutra ahhah :D. Ja stvarno, ali stvarno nisam mislila da proizvodi za „ubrzano tamnjenje“ sadrže self tanner u sebi, eto, priznajem! Na početku sam rekla da mrzim te proizvode, osobito ako dolaze u obliku mlijeka za tijelo, losiona i slično…da ne pričam krema za sunčanje !

Uglavnom, ujutro sam se probudila šatirana. S mrljama na svi mogućim pregibima, a područje oko prstiju je bilo najgore! To čudno s ničim nije silazilo , a koža mi je smrdjela koda me netko zapalio brenerom. Da sam znala o čemu se radi kao prvo, ne bih uopće kupila, a kamoli koristila taj proizvod.Kasnije sam gledala da nisam previdjela, ali apsolutno nigdje na ambalaži ne piše ništa!

I zato ako koristite ovaj proizvod i mislite da ste dobili super boju od sunca…provjerite još jednom :D.

I to je u biti to od proizvoda koje ja koristim. Recite mi, koje proizvode  vi koristite? Želite li možda neki post o puderima koji sadrže spf ?

8 comments

  1. Ne koristim ništa od SPF krema za tijelo jer se ne sunčam, ali volim nanijeti kreme sa SPF zaštitom na lice. Ove ISEREE blazinice su nešto najgore za mušku kožu tako da svim muškim čitateljima koji čitaju ovaj post uz kometare preporučam: što dalje od njih. 😀

    Sviđa mi se

  2. Bioderminu kremicu imam i ja, samo je moja ‘obicna’, nije obojana. Cak i na mjesovitoj kozi skroz ok fukcionira, nije mi izazvala nikakav nered.

    Sto se tice pudera sa Spf, mislim da je zastita najcese preniska, za ljetne mjesece, pa se prije ionak ide krema sa visokom zastitom, tako da uopce ne gledam da li uopce ima Spf, jedino sad malo vise pazim o kombinaciji sastojaka, kreme i pudera (zahvaljujuci Dear Skin), da se međusobno ne ponistavaju.

    Nego, kako si rijesila problemcic s Coppertone kremom, kako si poslje uspijela skinuti mrlje s koze?

    😉

    Sviđa mi se

  3. “Dovoljno mi je samo da ne izgledam kao Mozzarella na plaži, ali kada dođem do stadija Dimcek, to mi je dovoljno.” – ista je situacija i kod mene 🙂

    Voljela bi čitati post o puderima sa SPF-om, tijekom cijele godine koristim Vichyjev Dermablend (SPF 30), ali ljeti kad krenu turbo vrućine zna mi biti malo pretežak, tako da je dobro znati koje su sve alternative dostupne 🙂

    Sviđa mi se

  4. Ja imam neku kremu od Evelina za ubrzano tamnjenje,a isto kao sto rece maja555 maslinovo ulje,orasi i sargarepa ,to sam proslog leta koristila i stvarno deluje.

    Sviđa mi se

  5. Do sada sam koristila pekmez od l’erbolaria, ali vidim da ima ta varijanta od Olivala koji se sigurno jeftiniji. Također, isprobala sam domaću varijantu koja je bolja i od pekmeza, a to su mladi zeleni orasi pomješani s maslinovim uljem i naribanom mrkvom. Sve to skupa stavljeno u staklenu teglu i na sunce 40 dana i rezultati super. Djeluje čak i na nama sirkićima 😉
    A što se tiče proizvoda za samnotamnjenje, oni su 0 bodova. Jedina stvar koja je provjereno savršena je….
    Artdeco Spray on Leg Foundation – bronzing puder za noge u spreju! Guglajte malo recenzije. 😉

    Sviđa mi se

Komentiraj