SURADNIČKI ČLANAK: Priča o prištićima,ožiljcima i recenzija proizvoda kojima se borim protiv njih

Nekidan me kontaktirala jedna čitateljica koja je s vama htjela podijeliti svoju priču o borbi s prištićima – to zato jer je napokon uspjela pobijediti u njoj! Pripremite se na dugačak, vrlo iskren i osoban post za koji se nadam da će vam biti od koristi!

Članak je napisala Inna Kaluđer.

* napomena: nisam stručno obrazovana niti u jednom području zdravlja, sve informacije koje imam i koje koristim su dobivene na temelju raznih recenzija i priča koje sam čitala tijekom dugog vremena dok napokon nisam pronašla nešto što meni najviše pomaže i odgovara što znači da to može, ali i NE MORA pomoći svima. Bitno je pronaći ono što vašem tijelu pogoduje, a to traži puno eksperimentiranja!

Prištići, akne, crvenilo, ožiljci i što sve ne, noćna su mora velike većine mladih djevojaka i žena i pada nam mrak na oči na sami spomen toga. Sa samim ovim člankom shvaćate da niti ja nisam pošteđena od toga, a znam da ima jako puno djevojaka koje muku muče s ovim problemom. Nemojte biti pesimistične i misliti da tu nema nikakve pomoći, vjerujte da ima i da je dosta truda potrebno jer rezultati ne dolaze preko noći, ali kada napokon vidite nekakve rezultate znat ćete da je vrijedilo! Niste same i ako vas zanimaju neki savjeti i načini kako poboljšati stanje – nastavite čitati. 

Moj problem počinje još od osnovne škole, sada imam 22 godine tako da mogu slobodno reći da smo moj problem i ja odavno na ti. Kada sam prvi put počela dobivati prištiće oni su se uvijek pojavljivali u području oko nosa i brade (nekom srećom nikada nisam imala prištića po čelu) i to u svim veličinama i oblicima. U početku nisam koristila ništa za prekrivanje, ali sam počela koristiti razno razne kreme koje bi ih suzbile, ali nažalost nisu imale nekog efekta. Kako se njihov broj, veličina i crvenilo počelo pojavljivati u sve većim količinama – tada sam krenula koristiti korektore i pudere kako bi to prekrila jer se nisam osjećala ugodno zato što se to tako jako vidi. Ne mogu reći da to nije utjecalo na moje samopouzdanje jer bih tada lagala, tako da sam počela se osjećati sve manje ugodno u svojoj koži jer uz vidljive nedostatke imala sam još i ožiljak posred lica uslijed operacije zečje usnice. Kombinacija iz noćnih mora definitivno! 😀

U nimalo manjoj količini problem se nastavio i u srednjoj školi. Vjerujem da sam bila jedina u razredu koja je svaki dan nosila puder na licu jer nisam mogla podnijeti misao da mi se iti jedna crvena točkica vidi na licu jer bi to bio kraj svijeta za mene. Kad smo već kod toga, standardna stvar je postala da sam nanosila puder i kada sam išla u trgovinu, kada bi dolazili gosti ili čak dok bi išla na treninge. Da, nije ni malo pametna odluka to raditi mladoj koži, ali to sve je jako utjecalo na moje samopouzdanje i kako se stanje nije popravljalo nego samo pogoršavalo, postajala sam sve povučenija i nesigurnija u sebe. Uopće nisam voljela svoj odraz u ogledalu. Kada bih se usudila biti pred rodbinom (toliko grozno je bilo) bez šminke, uvijek bi mi svi pametovali kako to imam prištiće, zašto ne radim ništa da ih se riješim, isticali bi gdje su novi i slično, nemajući pojma kako su samo u krivu jer sam pokušavala i radila sve moguće da ih se riješim i kako mi time potkopavaju ionako već nisko samopouzdanje.
Nakon nekog vremena, ‘otkrila’ sam Vichy i njihove kreme koje su mi došle kao spas! Od toga dana, pa do dan danas, niti jedan dan ne prođe da ne stavim Vichy Normaderm na svoju kožu. Koristeći tu kremu stanje je donekle došlo pod kontrolu, ali nije bilo riješeno. Nakon par mjeseci korištenja dodala sam u tu kombinaciju još i noćnu Vichyjevu kremu i uz njih sam isprobavala još mali milijun kremica koje su sve obećavale nekakve rezultate, no osobno ih nisam primijetila. Dakle kao što rekoh, svakodnevnim korištenjem Normaderma (recenzija ima i previše pa nema smisla raditi još jednu) stanje se vidno poboljšalo, manje su iskakali nego prije, no još su uvijek iskakali u velikim brojevima. Nedugo zatim, počela sam piti kontracepcijske pilule, ali tek poslije sam pronašla činjenicu da one pomažu i kod kontrole izbijanja samih prištića radi uspostave ravnoteže hormona, ali ni tu im nije bio kraj. Mogu vam reći da mi je to razdoblje bilo kao zlatno doba, problemi smanjeni na minimum s time da JOŠ UVIJEK nisu nestali. Stvarno sam već počela očajavati jer je kraj srednje škole dolazio, a još uvijek muku mučim s istim problemom. Ne moram napominjati da se sama sa sobom nisam uopće slagala radi toga i da su me još uvijek svaki dan patili problemi niskog samopouzdanja i manje vrijednosti. Toliko sam zavidjela svim curama koje su bile u mogućnosti izaći iz kuće apsolutno bez trunčice šminke dok sam ja čak i na bazene i na more nosila puder većinu vremena. Uz tu zavist istodobno ih nisam shvaćala kada bi mi došle i kukale radi jednog prišta ili jedne crvene točkice kao da je kraj svijeta. Iskreno, tada bi mi zbilja došlo da ih udarim s najbližom stvari.

Nakon dvije godine korištenja prestala sam s uzimanjem kontracepcijskih tableta. I to vrlo nesmotreno i bez razmišljanja sam ih najednom prestala koristiti. NIKADA to nemojte napraviti nego se radije posavjetujte sa svojim ginekologom/ginekologicom jer sama dan danas žalim što to nisam učinila jer mi se to jako obilo o glavu.
Pitate se kako? Dvostruko.
Noćna mora se vratila u kratkom roku i u puno goroj mjeri nego što je bila do sada i to na mjestima gdje nikada nisam imala prištića. Uz to što se povećao broj samih prištića, koža kao da mi je postala ultra osjetljiva i svaka najmanja nepravilnost ostavljala je crveni ožiljak ili rupicu. Obrazi su mi izgledali kao bojno polje unakaženo krvi i rupama od granatama (svaka sličnost s morbidnošću je namjerna ha ha). Sad sam već počela očajavati i stvarno se brinuti jer sam ulazila u dvadesete, a prištićima ni blizu kraja. Bilo je više slučajeva kada sam doživjela totalne slomove gdje bih doslovno dušu isplakala jer stvarno nisam više znala što da radim. Također moram napomenuti da mi to nisu jedini slučajevi sloma, događali su se tijekom godina dok mi ništa nije pomagalo u mojoj borbi. Još gore sam se osjećala nego prije još i uz tu činjenicu da dosta cura koje znam koje su imale ‘problema’ s prištićima njima je to prošlo u roku godine, ako ne i kraće, a moje je izgledalo kao stalni problem s kojim ću morati živjeti do kraja života. Polako sam se već naviknula na tu činjenicu dok mi u jesen prošle godine nije došla do glave neka zraka zrelosti ili pameti ili nečega ne znam kako to nazvati. Što god da to bilo vrlo sam zahvalna na tom trenutku prosvjetljenja jer mi je uvelike pomoglo. Zašto mi to ranije nije došlo do glave? Ni sama ne znam, ali kao što kažu stari – bolje ikad nego nikad!

Kao da me vlastita savjest korila što sam se počela predavati i što se ne trudim više oko toga. Tako sam s vremenom počela pronalaziti i čitati razne članke različitih cura diljem svijeta koje su pričale o istom problemu s kožom i kako se one s time nose i kako su dovele svoje stanje pod kontrolu ili ga potpuno riješile nakon niza godina borbe. Iako sam znala da definitivno nisam jedina s tim problemom, gledanje tih videa pomoglo mi je vratiti samopouzdanje i podići još više mišljenje o sebi. Vidjevši te cure, koje su se tako javno izložile svijetu sa svojim nepravilnostima, samo me natjeralo da im se divim. Netko tko nema takvih problema ne razumije koja je hrabrost bila potrebna od strane tih cura da takvo što naprave. Meni osobno pisanje ovog članka je isto teško, pokazati svoje nedostatke, ali sve više učim prihvatiti da nitko nije toliko savršen i da se time ne treba opterećivati. Razumjela sam svaku njihovu opisanu situaciju o tome kako bi im se ljudi gadili, pametovali, davali razne savjete i sve su rekle da je to imalo isti utjecaj na njihovo psihičko stanje kao što sam i osobno doživjela.
Još jedna činjenica što me jako iznenadila je bila ta da su većinom one sve beauty blogerice. Zašto to? Zato što su gotovo sve do jedne rekle kako su u početku šminku koristile kako bi se prikrile ili sakrile, a poslije su shvatile da šminku ne trebaju koristiti kao sakrivanje svojih nedostataka nego isticanje svojih prednosti. Jedna tako mala banalna stvar kada se čita o njoj, ali jako preokrene pogled na svijet kada zbilja shvatimo bit onoga što zapravo to znači. Gledajući/čitajući njihova iskustva krenula sam s isprobavanjem njihovih savjeta što je njima pomoglo. Iznenadila me ta činjenica da sam uvijek očekivala neke grandiozne stvari, čudotvorne kreme i skupe zahvate, kad ono ključ je u svakodnevnim rutinama i sitnicama o kojima inače ne razmišljamo.

Napokon dio o tome što radim i što koristim u rješavanju svoga problema. Tko čeka taj i dočeka. 😉

Jako sam promijenila svoje svakodnevne navike o kojima prije nisam ni minutu provela razmišljajući. Krenimo od spavanja. Svaku noć najmanje odspavam 8 do 9 sati, ni manje ni više. Toliko je i inače preporučeno od strane stručnjaka i s cijelom promjenom svoga životnog stila naviknula sam se na to. Inače prije sam znala spavati do 11 sati i probudila sam se umorna (jednom sam čak odspavala 15 sati u komadu!), a sada mi 9 sati bude i previše i sama se probudim nakon 8 čila i odmorna. 

Drugo i jako bitno – PREHRANA! To je definitivno stvar o kojoj nisam niti najmanje razmišljala jer obožavam jesti i jedem(jela sam 😀 ) apsolutno sve i mogu pojesti jako puno. I previše jer mi je tata rekao da me lakše obući nego nahraniti haha. Nisam smanjila količinu hrane, niti otišla na nikakvu dijetu i to NIKAKO ne preporučujem; samo sam počela paziti što i kako jedem. Sa svojim studentskim budžetom nemam si priliku priuštiti specijalizirani program prehrane, ali malim istraživanjem na internetu lako se nađe i previše informacija o tome. Osobno sam izbacila kruh i tjesteninu, prerađenu hranu (smrznuto, salame, hrenovke i slično), brzu hranu, mlijeko i mliječne proizvode, te slatko (koje inače ni ne volim tako da tu nije bilo muke). Čini se jako rigorozno i da ne ostavlja mi previše izbora što da jedem, ali iznenadili bi se kako to nije istina. Samo sam si proširila vidike i sve više eksperimentiram što me ujedno i zabavlja jer sam sama sebe izbacila iz neke rutine i tjera me da budem kreativna. Jedem što više svježeg voća i povrća, ribe, jaja i piletine. Ne držim se toga striktno jer tu i tamo pojedem nešto iz pekare kada sam u žurbi ili dok me uhvati PMS pa nemam izbora. 😀 Ovisna sam o kokicama i to je još uvijek blagi izraz za to koliko ih volim. Ne jedem one iz mikrovalne, te su loše za zdravlje, već ih pečem u loncu na malo ulja i potom stavim Vegete gore. Puno ukusnije nego s običnom soli koja se također preporučuje u što manjim količinama konzumiranja. Za taj recept sa Vegetom zahvalila bih prijateljici i kolegici, pa ako ovo čita – hvala Doroteja! S mojim ritmom treninga ta prehrana mi puno bolje odgovara, no o tome poslije. Što se tiče onoga što pijem, to su samo dvije stvari – voda i kava. Vode treba piti što je više moguće, otprilike 2l na dan, sokove uopće ne pijem jer kao što sam spomenula- slatko ne jedem, a kavu ne pijem crnu već one 3u1 što i nije obaveza i često mi bude dovoljna količina slatkog za cijeli dan. Ostalo također ne pijem niti imam potrebu za time niti mi fali. U početku, prilagodba na ovaj sistem je teža, ali vjerujte mi da kasnije i sami primijetite da vam je tako bolje.

Treće – tjelesna aktivnost. Nje imam i previše, čak 9 puta treninga tjedno, tako da taj tempo ne morate pratiti, nije neophodno, ali bar pola sata do sat vremena je neka optimalna preporučena količina. Osobno idem svaki dan u teretanu i tamo sam najmanje sat i pol do dva. Kad/ako krenete i kad se uhodate vidjet ćete da nekada ni ta dva sata nisu dovoljna da sve obavite kako hoćete.

Nadalje, da više ne koristim brojeve jer ću se izgubiti, ručnike imam samo moje. Užasno sam osjetljiva kada netko drugi koristi moje ručnike. Jedan manji samo za lice i jedan veći za tijelo i kosu i perem ih svaki tjedan dana kao i posteljinu. Jako je bitno mijenjati posteljinu jer ipak na nju naslanjamo naše lice i kupimo sve moguće prljavštine koje se mogu nakupiti tijekom spavanja ili koje se prenesu s našeg lica na jastuk. Kistiće za šminkanje također često perem jer njima se isto mogu svakojake nečistoće nanijeti direktno na lice. Nadalje tu spada i povremeno čišćenje zaslona ekrana od mobitela ako često zovete nekoga. Što se tiče svakodnevnih rutina za moje lice, tu pod OBAVEZNO spada skidanje šminke navečer ili kad god dođem u stan i znam da mi za ostatak dana više neće trebati. Šminku većinom skidam vlažnim maramicama iako mislim da bi bilo pametnije koristiti neke kreme ili nešto drugo napravljeno baš za tu namjeru.
Ako ne ujutro i navečer, onda se potrudim bar jednom dnevno umiti se gelom za umivanje. Trenutno posjedujem tri različita gela za umivanje, dva od Garniera i jedan od Afrodite.

slika 1

Kao što vidite jedan Garnierov je gotovo pa skroz potrošen i jako sam zadovoljna njime kao i svim njihovim proizvodima koje sam do sada koristila. Ima lijepi svježi miris kao i svi njihovi proizvodi što je jedan od razloga zašto im se uvijek vraćam. Relativno se pjeni i osjećaju se te mikrogranule dok se umivate i nakon korištenja sviđa mi se osjećaj svježine i čistoće koji ostavlja na mojoj koži. Cijena u dm-u mu je oko 35kn. Uvijek se prvo s njim umijem nakon što skinem šminku i onda prelazim na sljedeće.

unnamed

Drugi koji sam tek nedavno kupila je također Garnierov iz Pure Active linije koji u sebi sadrži ugljen koji pomaže kod crvenila na licu.
10253156_723761164340588_73646075_n

Miris mu i nije toliko svjež kao kod drugog gela, ali opet je toliko slab da uopće ne smeta niti se primijeti. Kada se istisne iz tube crne je boje i čak ovo na slici zna biti previše jer se jako pjeni i lako klize ruke dok se utrljava na lice.

10259525_723761177673920_1301454459_n

Kod njega se ne osjeti ništa slično granulama (jer ih ni nema), ali kod korištenja ovog gela je specifično to što kod ispiranja neće te ga moći skinuti normalnim umivanjem već će te se doslovno morati špricati/prskati/lagano pljuskati dio po dio jer koža ne bude meka već kao kad po mokroj gumi vučete ruku. Ne klizi već jako zapinje. Ne znam točno opisati osjećaj, ali nećete moći ne primijetiti dok se budete umivali. Nakon njega na koži isto ostaje osjećaj čistine i blago, jako zanemarivi osjećaj pogotovo nakon sljedećeg koraka kojeg ide nakon male digresije. Cijena ovog gela je također oko 35kn u dm-u.
10255064_723761171007254_265338590_n
Treći je gel za umivanje od Afrodite. S njim nisam uopće zadovoljna, ali možda nekome odgovara. Kupila sam ga jer je bio jeftiniji od Garnierovog i htjela sam ga isprobati, ali nije vrijedan ni tih 25kn (nisam sigurna točno). Piše da ima mikrogranule za čišćenje lica, no tijekom pranja ne osjećam ni G od tih granula niti se zapjeni i samo mi ostane ljepljiv osjećaj po licu. Jedino što mi se sviđa kod njega je miris gela, ništa više. Osobno ga ne bih preporučila za korištenje.

Mala napomena: prije umivanja lica obavezno operem ruke da skinem ostatak nečistoća koje se mogu naći i imati priliku doći na moje lice.
Kada završim s umivanjem ostane mi blagi osjećaj zatezanja, ali tu onda u spas dolazi Garnierova krema, također iz linije Pure Active.
10268152_723761167673921_1090028259_n

Osim stalnog oduševljenja Garnierovim proizvodima, sviđa mi se činjenica da ova bočica ima pomično dno, tako da na svijetlu točno možete vidjeti koliko u bočici ima proizvoda. Njena svrha je pomoći u suzbijanju i smanjivanju crvenila, ožiljaka i nastanka prištića i mogu reći da i u tom segmentu ima plus od mene. Krema je kao većina njihovih blijedo zelene boje i ugodnog mirisa koji me podsjeća na svježe krastavce. Sasvim mala količina je dovoljna da se proizvod razmaže po cijelom licu što je veliki plus za Garnier što znači da će vam puno duže trajati u usporedbi s proizvodima iz starijih serija. (kod mene je usporedba s prvim skoro potrošenim gelom za umivanje). Nakon što se krema upije ostaje osjećaj svježine na cijeloj koži.

Nakon što obavim sva moguća umivanja i mackanja kremama, kao šećer na kraju utrljam nevenovu mast na lice i ostavim da se upija. Tu pripazite da uzmete mast, a ne nevenovu kremu. Ova koju imam je Baleina i ova ogromna kutija je samo 10kn što me oduševilo! Mast je žute boje i ugodnog mirisa koji se ne osjeti kada je na licu, samo u kutiji, što me pomalo žalosti jer se meni jako sviđa taj miris. Podosta je masna tako da zbilja mala količina je potrebna da se razmaže po licu i da se upija. Svoju kremu koristim mislim oko mjesec dana svaki dan, nekada i više puta dnevno i već vidim da ću ju imati narednu godinu, ako ne i dvije.
10248838_723761144340590_512127475_n

Što se tiče tih krema, u dmu-u ima i Encianova nevenova mast koja za skoro istu količinu kao i Baleina je 30-tak kuna. Ne znam postoji li neka velika razlika u djelotvornosti, ali mislim da ne bi trebalo biti. Zašto koristim nevenovu mast? Prvotno sam htjela kupiti puževu mast koju jako reklamiraju na TV-u i sjela sam istraživati o njoj. Na više foruma sam vidjela da nekim ljudima potpuno odgovara, a nekima je potpuni promašaj i nisam bila sigurna želim li dati više od 300kn za jednu kremu koja mi možda neće odgovarati tako da bi to bilo bacanje novaca u vjetar. Čitajući te postove naišla sam na više njih koji spominju nevenovu mast kako im je pomogla kod ožiljaka i raznih drugih kožnih problema, i gle čuda! Guglajući nevenovu mast naišla sam na činjenicu da su u stara vremena koristili isto to za liječenje svih kožnih bolesti jer je jako pogodna baš za to. I tako sam odlučila prvo s ulaganjem od 10 kuna prije nego/ako se odlučim ipak dati 300 kuna za puževu kremu.

Za (skoro pa) kraj stavljam sliku lica prije i poslije kako izgleda nakon mjesec dana striktnog praćenja samo ovog s mazuckanjem i pranjem i ne znam ako se vidi na slikama pomak, ali osobno vidim pomak i cimerice su mi više puta naglasile da se jako primijeti razlika kako je prije bilo i kako je sada, tj stanje se poboljšalo. Od svega ovoga moram priznati da mi je stavljanje ove zadnje slike najteže palo jer se još nisam apsolutno naučila prihvatiti taj problem, ali dokle god vidim pozitivne rezultate svakim danom mi je sve lakše.
10268321_723761141007257_237942061_n

Ovaj cijeli proces traje unazad tri mjeseca i neopisivo sam sretna što vidim bar neki pomak! Prištići se gotovo pa rijetko pojavljuju, a crvenilo i ožiljci se smanjuju. Možda se na prethodnoj slici to i ne vidi toliko, ali za nekoga tko se time pati većinu života svaka sitnica puno znači. Osjećam se puno bolje i zdravije i mislim da se to napokon počelo odražavati i na moju kožu. Cijeli ovaj post je inspiriran jer sam u zadnje vrijeme pogledala više videa o ljepoti i psihologiji, kao na primjer dva videa od Dovea (reklama o flasteru ljepote i o skicama), te u zadnje vrijeme što su se pokrenule one Camo Confessions gdje također pričaju o problemima o koži i kako koriste šminku u vezi tog pitanja.
Ovo je bila moja verzija toga priznanja i nadam se da će pomoći bar nekome u borbi s ovim problemom, nadam se da nisam ništa važno zaboravila, ali zato sam spremna odgovoriti na sva pitanja koja imate (ako ih imate) u vezi mojih rutina :).

44 comments

  1. Draga Inna, ukoliko i dalje mucis muku sa licem ja ti predlazem da uzmes babylove kupku jer je bez sulfata( DM oko 4KM) za umivanje svakodnevno, benzaknen 2.5% ili 5%( u apoteci oko 10KM), te balea aqua serum ( DM oko 7 KM). Savjeti poticu sa stranice acne.org, samo sam prilagodila njihove proizvode nasima. Vjeruj mi da sam svoje lice ocistila, kao i deckovo!! Sama se uvjeri kako je drugima na toj stranici pomoglo, a imali su znatno vecih problema od tebe! Sretno!

    Sviđa mi se

  2. Evo da vam i ja napišem šta je meni jaaaako pomoglo i još uvijek ne vjerujem koliko se situacija promijenila na bolje.
    Dakle ovako…svašta sam probavala i ništa nije imalo prevelik utjecaj i stalno sam se borila sa prištićima. Dok jedan dan nisam otišla u ljekarnu i kupila micelarnu otopini Bioderma s kojom čistim lice obavezno jednom dnevno, a više puta dnevno (skoro svaki puta kad idem na wc) našpricam lice sa Avene Termalnom vodom. Curke drage, ja stvarno još uvijek ne vjerujem da od kada koristim termalnu vodu se stanje na mom licu drastično promijenilo na bolje! Bočica mi traje po 2-3 mjeseca. Sad sam kupila 300 ml po cijeni od 70,00 kn. Ja oduševljena. Termalna voda Avene me spasila 🙂 🙂 🙂

    Sviđa mi se

  3. Odličan članak, jako si se potrudila 🙂
    Imala sam i ja problema sa kožom, i puno puno prištića i ožiljaka i svega. Isprobala sve mouiće kreme i ništa mi nije dugoročno pomoglo. A onda sam jednog dana kupila u dm-u Encianovu Nevenovu KREMU ne mast i nakon dva,tri dana korištenja nevjerovatni pomaci i napredak. Danas.. mogu sretno reći da na licu nemam niti jedan jedini prištić , a ožiljci koji su bili smanjili su se do neprepoznatljivosti 😀 Svima bi od srca preporučili da probaju ovo malo čudo. 100 ml nekih 30 kn dođe 🙂

    Sviđa mi se

  4. Potpuno te razumijem kroz sto prolazis i da ti nije nimalo lako izaci van bez pudera. Bila sam u istoj situaciji do prije mjesec dana. Svaka cast na takvoj promjeni prehrane sto je jako vazno. Znam da ti je dosta savjeta od nas cura, ali i ja ti mislim dati jedan hehe. Takav oblik akni se mora oralno lijeciti. Nazalost, nisi u situaciji da imas par pristica pa ti gelovi samo mogu pomoci. Napisati cu ti svoju pricu pa se nadam da ce ti pomoci malo, i drugima isto. Imam 23 godine i akne su mi se pojavile dva dana nakon 22. rodjendana. Znam tocan dan jer, kad sam se ustala, imala sam oko 5-6 pristica oko usta, a lice mi je inace bilo cisto kao bebina guza. U jako malo vremena mi je lice postalo prekriveno velikim aknama. Nisam zeljela da me itko vidi s takvim licem. Najprije sam isla na prirodnu medicinu te pila caj za akne, ali meni nije pomogao, sto ne mora znaciti da to zaista ne pomaze. Zivim u Berlinu pa ne znam koliko je ta prirodna medicina ovdje i zastupljena. Onda sam otisla kod dermatologice koja mi je prepisala antibiotik minociklin na tri mjeseca koji mi nista nije pomogao. Zatim mi je dala doksiciklin 40 dana koji je malo pomogao sa situacijom na ledjima ( imala sam akne po ledjima, prsima i licu). Onda je doslo ljeto i prekinuli smo lijecenje do jeseni. Ono sto zelim reci je da ja ni u kojem slucaju nisam pristajala na Roaukutan, a to je ovdje prvi izbor dermatologa. Zatim sam koristila epiduo kremu koja je pomagala, ali uzasno isusivala lice. Na zimu sam promijenila dermatologa i on mi je spasio lice. Propisao mi je da prvih deset dana pijem antibiotik eritromicin, a nakon njega doksiciklin ponovno i to 4 mjeseca. Od kozmetike mi je rekao da koristim samo Avene kozmetiku ( ja koristim gel za ciscenje lice i Cleanance AC kremu kao dnevnu). Prije mjesec dana sam uspjesno zavrsila svoju terapiju i danas mi preostaje samo borba s oziljcima koji su ostali. Nisu to neki veliki oziljci, ali male flekice za koje sad pronalazim rjesenje.
    Zelim svima puno uspjeha u borbi s aknama i ne trebate dopustiti da to utjece na vase samopouzdanje iako znam da je to jako tesko. Nadjite neki puder koji vam super odgovara i prekriva. Meni se najboljim pokazao Estee Lauder Double wear Camouflage. To je najbolji puder koji sam ikad probala! A probala sam ih previse, vjerujete.. Znam da je nama curama jako tesko i zato sto uvijek mislimo sto ce decki misliti o nasem licu prekrivenom aknama. Vjerujte da to njima nije vazno. Imala sam ogromnu podrsku od tadasnjeg decka s kojim sam samo izlazila koji je moj sadasnji decko.
    Puno srece svima!

    Sviđa mi se

  5. Govorim ti u najboljoj namjeri, iz osobnog iskustva, ne možeš istodobno napisati da si jako educirana o njezi kože i da se ne razumiješ baš u sastav. Dobro prouči koji sastojci su komedogeni, koji čepe pore,a koji su iritansi… Ima super članaka (Babushkin blog) i stranica (http://cosdna.com/ ) za provjeru sastava. Zasigurno su sve kože dovoljno slične da im sastojci te nesretne Baleine “nevenove” ne čine ništa dobro, štoviše. Osobno ju ne bih stavljala ni na suhe pete, a kamoli na lice u takvom stanju. No, prije svega se slažem s curama, trk u dermatologa, stanje u kojem ti je lice nije za isprobavanje i metodu pokušaja i pogreške. U suprotnom će ti ostati ozbiljni ožiljci, a njih se mnoooogoo teže riješiti nego akni. Sretno i pametno!

    Sviđa mi se

  6. Super članak 😉 i hvala ti što si to podjelila sa nama 😉 ja u pubertetu nisam imala problema nekih a sad sa 28 godina ih imam 😦 i to ne samo po licu nego i leđa i dekolte (a to sam dobila u tridnoci i nije nestalo nakon…)
    Isto sam isprobavala svstaa i Vichy Normaderm i ništa.
    Sada koristim Afroditin 3u1 gel za umivanje i meni je super jer mi se cini da mi je od toga i od DM fluida koji kosta 20tak kn ipak bolje lice.
    Jako bitno je ono sto kazes skidati sminku i umiti lice i oprati svako jutro i vecer sa nekim sredstvom!!
    Jos sam htjela jednu stvar reci, nasla sam isto tako masku od limuna i octa i to stavim na lice (kazu da je limun super za oziljke a ocat djeluje antibakterijski) a kad radim piling za tjelo stavim palente i to je odlican piling i koza je predivno mekana (kao bebina guza, ali doslovno) i cista, samo nemojte jako i grubo stisnuti jer je ipak palenta gruba, ali to su nekada koristili za piling kada nisu imali sve ovo sto danas imamo 😉

    Sviđa mi se

  7. bolje da vrtiš prehranu dok ne nađeš šta ti paše! ovi jeftini preparati te neće pomoć sigurno, otiđi na test intolerancije na hranu, sve će ti bit jasno!

    Sviđa mi se

  8. Iako kažeš da si pronašla svoju idealnu njegu lica, voljela bih ti predložiti nešto drugo. Lilith prirodna kozmetika (link: https://www.facebook.com/LilithPrirodnaKozmetika)
    Koristim neem mast i puno mi je pomogla, planiram kupiti sapun od aktivnog ugljena, a kada mi se lice očisti uzet ću Hera kremu. Za sada imam samo preporuke za neem mast pa si pogledaj na njihovoj stranici što imaju jer sam sigurna da će ti nešto odgovarati. Vjerojatno možeš pitati i za savjet.
    Ovo mi je bio prvi susret s prirodnom kozmetikom i mislim da ću ju još dugo koristiti 🙂

    Sviđa mi se

    • Sad sam tek pročitala neke komentare i vidim da ti neem prah ne paše. I ja sam probala koristiti prah, mućkala sam masku, i pekle su me oči prvih 5 minuta, ali mi nije toliko smetalo. Prah mi nije pružio drastične promjene pa sam ga prestala koristiti i sada prašim njime psa protiv krpelja 🙂

      Sviđa mi se

  9. Mislim da su svi prilično malo dosadni sa “savjetima”, bez uvrede bilo kome. 🙂 Djevojka je podijelila svoje iskustvo, nije tražila savjete, … totalno te razumijem, ja od puberteta imam istu muku, mada mi se na sreću, lice itekako popravilo zdnjih godinu- dvije, vjerovatno zbog ishrane i vježbe. Inače, imam Sy PCO jajnika, i to je razlog mojih akni. Ginekolog mi je napokon, preporučio kon. pilule i ne znam da li bih ih sada uzimala, nakon negativnih iskustava, ali moram, šta da se radi. :/ Uglavnom, ne obaziri se mnogo šta drugi kažu, samo radi kako vidiš i osjećaš da ti odgovara najbolje, razumijemo se. 🙂 Svako osjeti šta mu odgovara, a šta ne i samo polako.. čim manje počneš se uzmeniravati oko lica, vidjet ćeš da će proći. :))

    Sviđa mi se

    • Nije tražila savjete, ali kad nešto javno objaviš na blogu, kojem i je svrha postojanja razmjena iskustava, onda jedino što možeš očekivati su komentari. Inače taj blog baš ne bi ni imao smisla jelda? Bježi od kontracepcijskih pilula! Sretno!

      Sviđa mi se

  10. muku mučim sa prištićima, od 12e godine, sad imam 25. -.-. prošla sam sve isto kao i ti, kad se samo sjetim da sam već u osnovnoj mami krala puder i stavljala ga na lice, dođe mi slabo. ponekad sam imala osjećaj da bi na lice stavila i mrtvu životinju kad bi znala da bi mi to pomoglo 😀
    sad se situacija poboljšala za 200 % ali ih još uvijek imam, uopće neznam kakav je to osjećaj imat čistu kožu, a da ne govorim o ožiljcima, crvenilu, masnoj koži, pa čak i opuštenoj koži, odnosno podbratku.
    isprobala sam sve kreme koje se mogu nać u ljekarni i ništa mi do kraja nije pomoglo, pila sam kontracepcijske pilule i mogu reć da mi je to pomoglo, da nije bilo njih neznam šta bi sa mnom bilo. i prestala sam ih pit i nije mi se vratilo hvala Bogu.
    sada pazim na prehranu, ne jedem začinjenu hranu, odnosno presoljenu hranu, ne pijem mlijeko, izbjegavam šećer, koristim med…
    redovito radim parne kupelje i parim lice, lice svako jutro umivam kavom, ali baš zrncima od kave, ne trljam previše jer ima efekt pilinga, nego ju samo pustim na koži dok perem zube i kasnije isperem, mislim da mi je kava i pomogla, jako hrani kožu. koristim silverex kremu sa česticama srebra i imam same pohvale, šminku skidam vlažnim maramicama i micelarnom vodicom i jaako hranim kožu, a zašto, zato jer sam ju prije toliko isušivala da mi je sad dehidrirana.
    na prištiće stavljam ulje crnog kima (svima je dobro poznato koliko je ljekovito) i isto tako ulje gospine trave koje radim sama kod kuće, znači najviše koristim prirodnu kozmetiku i nikad neću prestat sa njom, šta možda nećeš poslušat, ali vjeruj mi okreni se opet prirodnoj kozmetici.
    još sam ti ovo htjela reć, posjeti pčelare ili nekog ko se bavi prirodnom kozmetikom (sad ćeš reć da svi pametujemo :D), nevenovu mast možeš i kod kuće napravit, znam jer ju i sama radim, i isprobaj nju, pusti ovu iz dm-a.
    želim ti svu sreću u borbi, jer ovo i jest borba. 😀

    Sviđa mi se

  11. Hvala cure na svim savjetima, znam da su dobronamjerni, ali kao sto u tekstu piše isprobala sam u ovih skoro pa 10 godina svega i svačega, pa i puno toga što vi predlažete, ali kod mene nije imalo efekta 🙂

    Ovo je napokon nešto na što moja koža pozitivno reagira tako da još jednom se zahvaljujem na savjetima, sve ih čitam no ipak ću se držati ovoga 🙂

    Sviđa mi se

    • baš mi je drago da ti je krenulo nabolje 🙂 imala sam isti problem i znam koja je muka s tim… uglavnom ja sam svoj rješila sa klindamicin losionom, kupije se u apoteci, nije skup uopšte i meni je pomogao da smanjim problem na pola vec u prva dva mjeseca…. sad mi je lice skroz cisto, pa eto, ako ti ne uspije tvoja trenutna rutina da se skroz rijesis “napasnika” probaj ovo… lice se samo ujutru i navece prebrise sa losionom i pazi ako si trudna ili namjeravas uskoro biti 🙂 nemoj ga koristiti jer mislim da je na bazi nekih antibiotika … veliki pozz i sretno

      Sviđa mi se

  12. Uzasna pogreska!!! Kao sto je djevojka napisala iznad u komentaru, prvi sastojak te nevenove masti je petrolatum, naftni derivat, prakticki petrolej iz kojega se dobivaju sva ta mineralna ulja sa sumnjivim nazivima. Svima dobro znan Melem zapravo je obican vazelin kojemu je glavni sastojak upravo petroleum/petrolatum. Problem je u tome sto taj sastojak zacepljuje pore, toksicno je za nas organizam a dokazana je cak i kancerogenost. Htjela bih ti samo skrenuti paznju, a i ostalim djevojkama da izbjegavaju takve proizvode u sirokom luku.
    Ima masu slucajeva gdje koristimo takve proizvode i po godinu dana i sve je ok dok ih svakodnevno koristimo a ako prestanemo koza podivlja i bude gora nego prije. I jos konkretno za nevenovu mast ako bolje pogledas neven je medu sastojcima na skoro pa zadnjem mjestu, njegovo djelovanje ne mozemo ni osjetiti medu svim tim smjesa tko zna cega sve ne.
    Tako da malo istrazi o tome, ta mast ti ne pruza nikakvu hidrataciju niti njegu.
    Svaka cast na tome sto si odlucila javno pokazati svoj problem, divim se takvim ljudima. Nadam se da ces uspjeti pronaci svoju rutinu odgovarajuce njege lica.

    Sviđa mi se

    • ne sudim, ali nekada imam osjećaj da ljudi ne razumiju ono što čitaju 😀
      ne moraš se nadati, ali već sam ju pronašla kao što i govori cijeli članak koji sam natipkala, a dio o hidrataciji kože osim što je direktno izostavljen, indirektno se može saznati iz toga što pijem velike količine vode tako da moja koža ima dovoljno hidratacije (+ koristim i idratantne kreme), a nevenova mast mi pomaže u nekom pogledu, ne razumijem se previše u te sastojke i to, ali meni pozitivno djeluje, tako da po već ne znam koji put – svaka koža reagira na drugi način.
      meni ovo najviše odgovara mada nije 100% prirodna kozmetika koju sam probala i koja nije imala učinka 🙂

      ali uvijek prihvaćam sve komentare i savjete tako da hvala 🙂

      Sviđa mi se

  13. Kad već svi navalili sa savjetima evo i mojih originalnih i ekonomičnijih

    PRAŠAK ZA PECIVO (1KN)
    -pomješaj s malo tople vode i izmasiraj lice- najbolje s dotrajalom četkicom za zube (Cuporax je mehka i flafi) ili dječjom, ako ne onda s blazinicom za lice
    -trenutno naočigled čisti pore bez ikakvog istiskivanja (one nosne plodne kratere sve do zadnjeg majke mi)
    -na tako očišćenu onda stavijat maske jer će ti najbolje djelovat (Garnier thermalna ili Balea mrtvo more, svaka mi traje 4Xviše od preporučene 2 upotrebe glava mi je velika ko kineska glasačka kutija

    KUKURUZNA KRUPICA(6KN)
    -neopisivo glatka koža, napravit ćeš haos u kupatilu ali ćeš biti glatka i oslobođena mrtvih stanica kože

    JABUČNI OCAT(8KN)
    -tonik 2-3 žlice u dodat u čaj od kamilice(umiruje, a ja dodala i vrećicu zelenog zbog antioksidansa)
    -ne u oko jel bu te peklo

    MIKROPORA FLASTER(6KN U LJEKARNI)
    -preko noći zakeljit na Prishtus maximus muchko đubrentis – izvlaci ga na površinu, doslovno ga ujutro pobrišeš, smiruje crvenilo , terminira i eliminira, sasvim slučajno otkrih

    PAPIRNATI RUČNICI
    -okani se frotirnih ćerce (kupaona-vlaga-para-toplina-bakterije-you don’t really stand a chance) i potapkaj fejs kuhinjskim jednokratnicm ručnikom i vježbaj trice u wc školjku

    Nevenova krema je zaštitna krema i dobro ju je je nanositi nakon hidratantne jer čini barijeru između kože i vanjskih utjecaja i zadržava vlagu u koži (btw od nje rastu dlačke( trepavice jeeej, ali ako mažeš okolosurlno područje nakon prehlade dobit ćeš miće siće brčiće)

    Thats all, live long and prosper and let the odds be ever in your favor!!1 😀

    Sviđa mi se

  14. iscrpan i jako dobro sročen članak 🙂 u potpunosti te razumijem jer se od 12 godine borim s prštićima. i duga je to i iscrpljujuća borba. dermatolozi,kozmetičari,milijun raznih krema koje su mi upravo i dermatolozi preporučavali,a ništa od njih. sjećam se jednog agresivnog tonika koji mi je toliko isušio lice da me i peklo i perutalo se…ma užas. sad imam 25 godina i nemam idealan ten. ali mi je dalekooooo bolji. ljudi koji me jako dugo znaju sad me pitaju što mi se desilo s licem,kako to da je sad tako čisto? to mi je najljepši kompliment koji sam mogla dobiti ikad 😀 daleko je moja koža od savršene,ali je puno bolja. ma neusporedivo bolja. još me pate jako proširene pore,izuzetno masno lice… prištići u pms-u,ali naspram prijašnje muke ovo mi je još i dobro. svima koji se bore s prištićima bih savjetovala (planiram i ja već dugo napisati post na tu temu) da ne koriste agresivna sredstva za lice,da koriste i sredstva za hdirataciju jer je baš svakoj koži potrebna vlaga. meni pomažu i maske za lice (najčešće blato) i pilinzi (ali nikako ne pregrubi i ne ih prečesto koristiti),a i ono što me doslovno spašava (baš sam vidjela poboljšanje) je spužvica za lice ( trenutno Volo) koju ujutro koristim uz sapun na prirodnoj bazi. nakon toga tonik,dnevna krema i ponekad serum. navečer skidanje šminke,ponovno tonik,noćna krema. i u mom slučaju funkcionira 🙂 i da,meni je prirona kozmetika dosta pomogla. slažem se s tobom u potpunosti što se tiče prehrane,treninga i spavanja 🙂 sretno dalje,i vjerujem ako tako nastaviš da će se stanje naveliko poboljšati

    Sviđa mi se

  15. Za početak, mogu reći da razumijem kako se osjećaš, ne iz vlastitog iskustva, ali iz iskustva svog brata koji se mučio s aknama punih 8 godina. S tim da je njegovo stanje bilo još mnogo gore nego kod tebe na slikama, a nije mu bilo pošteđeno ni čelo, pa čak niti leđa.. S tim da kod njega ne znamo u čemu je bio problem – on je sportaš s minimalno 2 treninga dnevno cijeli život i pritom se izuzetno zdravo hrani.. Nisam shvatila iz članka jesi li ikad bila kod dermatologa. Ja bih ti prvo preporučila upravo to, da odeš kod dermatologa, jer su svake akne slučaj za sebe i dobar dermatolog bi mogao procijeniti što bi ti trebalo odgovarati. Drugo, smatram da navedeni drogerijski preparati koje koristiš nikako nisu dobri za tako osjetljivu kožu kao što je koža sklona aknama. Počevši od sastojaka koji su umjetni i nimalo hranjivi, pa sve do cijena kod kojih u slučaju osjetljive i problematične kože zaista vrijedi ona poslovica – koliko para, toliko muzike. Konkretno, mom bratu je pomogla kombinacija La roche posay Effaclar linija za masnu kožu i antibiotika imenom Roaccutane koji je zaista dolazi u obzir kao zadnja opcija s obzirom na to da je izuzetno jak i daje se samo za najteže slučajeve. On danas konačno više nema nijednu aknu i još uvijek njeguje lice Effaclar linijom koja je izuzetno dobra za masniju kožu. Neka ti ne bude žao potrošiti nešto više novca na njegu lica jer smatram da su ti zaista potrebni kvalitetniji proizvodi koje u drogerijama nažalost nećeš pronaći. I svakako posjeti dermatologa, on će najbolje znati procijeniti kakvo je stanje tvoje kože i u skladu s tim preporučiti ti što trebaš koristiti, pa ćeš mu redovito dolaziti na kontrole i u skladu s njegovim procjenama moći dalje djelovati. Eto, prilično sam odužila, nadam se da to nije problem. Zaista bih voljela da poslušaš moj savjet jer sam dugo gledala brata kako se muči s licem (jer osim što ga je estetski smetalo, akne su ga prilično boljele, a često i krvarile). I osim toga, zaboravila sam napomenuti, kupi si nekoliko jastučnica, on već dugo mijenja jastučnicu svaki dan, te isto radi s ručnicima za lice. Eto, nadam se da sam pomogla. Akne su zaista ozbiljna stvar i na neki način radi se o kožnoj bolesti, pa ti nikako ne bih preporučila eksperimentiranje s preparatima iz DM-a i sličnih trgovina. I ono što je jedna djevojka za Baleinu mast napisala, vjeruj mi, to nevena nije vidjelo. Ne zamjeri na možda malo pregrubom komentaru, samo bih htjela pomoći, pa sam skroz iskrena. Pozdrav i sretno! :*

    Sviđa mi se

    • cijenim svaki savjet koji dobijem i ovo već po jedno 10ti put spominjem svima: probala sam zbilja puuuuno toga i prirodne preparate, ali oni meni nisu pomogli nažalost. zasada mi ovo pomaže, pa dokle god je dobro potrudit ću se držati toga jer nije svaka koža ista i ne reagira na isti način 🙂

      npr. među mnogim savjetima sam pronašla prijedlog za korištenje Nim praha, i jesam probala sam ga i nikako mi ne odgovara, niti kao čaj, a pogotovo kao maska. apsolutno ni malo pomaka! ne znam zašto, ali nakon nekog vremena užasno me počeo smetati i za oči, stavljala sam ga kao masku u manjim količinama i probala dalje od očiju ali i dalje su me užasno pekle oči i nakon pet minuta morala bih ga isprati s liva jer je bilo neizdrživo :S

      još jedan primjer – jedna poznanica je riješila problem samo radeći maske od jogurta. probala sam i to i također apsolutno ni malo pomaka.

      tako da hvala na svakom savjetu, više od pola svih savjeta sam prije isprobala i na meni jednostavno NE DJELUJU.

      Sviđa mi se

    • Potpisujem ovaj komentar. Imala sam problema s aknama od kraja osnovne škole do kraja srednje, stanje je bilo slično kao što je autorici članka na slikama i jedino što mi je pomoglo je bio dobar dermatolog i Roaccutane. S time da se Ana u komentaru malo zeznula, to nije antibiotik, nego lijek koji sadrži derivat vitamina A ;). Koristi se za lječenje težih slučajeva akni. Kasnije sam dobila fluid s kiselinama i tek kad se stanje skroz popravilo sam nastavila s drogerijskim proizvodima. I sama sam bila prilično tvrdoglava i mislila da ću rješiti problem bez stručne pomoći, ali nije bilo nekog pomaka, a što je najgore ostale su mi crvene fleke i ožiljci kojih se još uvijek nisam rješila, a sad imam 25 i davno više nemam tih problema. Uglavnom, ovo stvarno pišem s najboljom namjerom i ne želim pametovat, ali poruka autorici članka – odi čim prije dermatologu. Pozdrav!

      Sviđa mi se

  16. Odlican clanak. Na pravom si putu. Znam kako ti je. Nikad nisam imala vecih problema sa aknama, osim u jednom periodu na faksu, a pored stresa nepravilna ishrana je najvise doprinijela tome. Svijetao ten i ostale su mi flekice od bubuljica kojih sam se rijesila uz pomoc ALOE VERA 99% cisti gel, nikako ne kozmeticki preparat koji ima u tragovima aloe,jer to nece pomoci. Dvije tube od 125ml su bile dovoljne meni. Da nestanu flekice. I uz obaveznu promijenjenu ishranu sa punoooooo voca i povrtnih supa, sjemenki… MASKE OD GLINE, a kasnije i od neema su djelotvorne, bezbjedne. Ulje nevena pravim sama, drzim na suncu ljeti, odlicno je. Kokosovo ulje a posebno bademovo mi prija kozi, iako je mjesovita ili masna i dodajem ga i u masku od gline, manje zateze lice, lakse se skida, malo ruzmarina, kamilice… MED na licu poslije te maske za nevjerovatno glatku kozu i na usne usput… Ono sto sam nekad koristila kupovne pilinge to vise ne radim, jer prilikom skidanja maske od gline obavi se lagani piling. I koza definivno ljepse izgleda. Probaj ako mozes maske, ali ih sama napravi, kupis prah zelene gline a i NEEM prah. Rezultati nece izostati.

    Sviđa mi se

  17. I feel you :/ I ja sam prestala koristiti kontracepcijske pilule i več godinu dana mučim muku sa groznim podkožnim aknama po citavoj bradi i iznad usta. Zadnji mjesec počela sam koristiti Paula’s choice BHA kiseline i moram reči, da ako ništa drugo bar se grozni krateri na mojoj bradi brže povlače i nisu toliko boleči što je veliki napredak kod mene. I počela sam više koristiti hidradantne kreme i jojobino ulje.

    Sviđa mi se

    • užas nakon tih kontracepcijskih :/ nekada se zapitam jesu mi pomogle ili samo odmogle :S
      da hidratizacija je vrlo bitna, svoju hidratiziram iznutra i izvana uz sve ove kreme i zbilja pomaže. nadam se da ćeš se i ti uspjeti riješiti svojih prištića i stati tome na kraj 😀

      Sviđa mi se

  18. Odlican članak, svaka čast na hrabrosti a napredak se itekako vidi 🙂
    Nego cure, svima koje muče problematična koza od srca preporučujem kremu za bebe SUDOKREM. Imam 26 god i od puberteta problema s licem i otkad je koristim poboljšanje na kvadrat, stvarno sam zadovoljna, a nije ni skupa i sporo se troši.

    Sviđa mi se

    • I uz to garnierova Pure maska (oduševljena sam kako cisti kozu) i maska od zelene gline ( pola kile u apoteci kosta oko 50 kn). To je moja dobitna kombinacija. Ovu sudokrem kremu svakako probaj.

      Sviđa mi se

  19. Mislim da to nije vidilo nevenove masti,,procitaj sastojke,,,,,ja sam se isto borila s pristicima i ono sto ti mogu preporuciti je vichy normaderm gel za umivanje ,,eucerin hidratantna krema koja me spasava po najvise cijena joj je cc150 kn svakako pitaj u ljekarnoj par testera,,ja sam probala se mazat s testerima 7 dana vidila sam promijenu….i 1 tijedno stavim od dr.pasha (prirodna kozmetika ) ulje tako da stavim par kapi na dlanove istrljam i lagano umasiram u lice i tako prespavam

    Sviđa mi se

  20. jako velika muka vidim
    imala sam prijateljicu sa sličinm problemom, nju je spasio dermatolog i čišćenje lica, ali super za prehranu, gibanje, higijenske navike, bit će to bolje.
    ja osobno sam imala sreće jer su me prištevi više manje poslije puberteta prošli jedino još u pmsu…

    Sviđa mi se

  21. Ja bih ti najiskrenije preporucila nesto sa vocnim kiselinama, meni je Avene Ceanance K savrseno ocistio kozu (mada, ja nisam imala nista specijalno problematicnu kozu, po koja bubuljica tu i tamo). Leti, stanje odrzavam Effeclar Duom, i ove dve kreme su meni savrsene.

    Sviđa mi se

  22. draga Inna, preporučam ti da se okreneš prirodnoj kozmetici, obzirom da u većini kozmetičkih proizvoda ima dosta štetnih sastojaka koji su ti možda i pogoršali stanje.. Govorim ti iz vlastitog iskustva, jer sam prošle godine koristila neki piling, baš od Garniera čini mi se, i uništio mi je kožu lica na području oko brade 😦 peklo me kao da ju je spalio, i dan danas mi se koža na tom mjestu crveni svako toliko.. Btw napredak se vidi, i samo hrabro dalje 🙂

    Sviđa mi se

    • nije mi jasan ovaj dio o pogoršanom stanju kada očito piše da je meni puno bolje stanje 😉
      naime kao što sam odgovorila u jednom drugom komentaru – meni prirodna kozmetika nije pomogla, među svim pokušajima (koje sam isto spomenula u nekim komentarima) koristila sam i potpuno prirodne pripravke, kreme i tonike i od gaveza npr koji je mnogima pomogao, a osobno nakon svakodnevnog korištenja nisam primijetila :/

      Sviđa mi se

      • Govorim ti u odnosu na cjelokupni tijek tvoje borbe s tim aknama, ne na ovih zadnjih mj dana što ti je bolje. Koliko dugo si koristila tu kozmetiku koja ti nije pomogla? Jer jednako kao što ti nisu pomogle neke drogerijske kreme, tako ti nisu pomogle ni neke kreme od prirodnih tvari. Daj si vremena i truda i pročitaj koje sastojke imaju ovi proizvodi i proguglaj ih i zaprepastiti će te ono što ćeš vidjeti. Sve u svemu, sretno! Pozdrav

        Sviđa mi se

  23. Odličan članak! Imam i sama probleme s licem u zadnje vrijeme otkako sam prestala koristiti kontracepcijske pilule i moram priznat da se borim s bolnim prištićima koji ostavljaju ožiljke i rane koje ne mogu prikriti puderom. Koristim sapun s aktivnim ugljenom te radim kreme s hladno prešanim uljima koji hvala bogu umiruju moju kožu na način da ubrza proces zacijeljivanja. Preporučila bih macerat smilja i nevena ( cvijeće nevena i smilja prokuhano 10ak sati u hladno prešanom maslinovom ulju) . Prilikom nanošenja / masiranja ulja na lice, ja bih dodala u to ulje čisto eterično ulje čajevca koji uspješno liječi prištiće! Eto, to je moj “recept” otkako imam prištiće! I punooooo vode!

    Sviđa mi se

  24. Pomak prema boljem se zaista primijeti na slikama,vidi se da se na licu u biti nalaze samo ostatci akni sto su nekada bile. Ne bi trebalo proći dugo vremena da i to nestane.Sto se tiče nevenove masti,imam takvu i doma i koristim je već desetak godina.To je najbolje krema za sve kožne probleme,s njom sam rješila svoju psorijazu.Moj savjet ti je da je jako dobro umasiraš na mjesta ostećene koze pošto ona ima izuzetna regenerativna svojstva i na takav način joj poboljšavaš djelovanje.Samo naprijed s njom,pomaže sigurno 🙂

    Sviđa mi se

  25. Ova Baleina nevenova mast nije pogodna za lice u takvom stanju, nema ni hidratantnu ni hranjivu ulogu, više-manje ona je petrolatum, naftin derivat zato je i jeftina. Probaj se malo više educirati o njezi problematične kože i nikako nemoj izostvaljati kreme s SPF faktorom jer bi ti mgle ostati fleke od prištića.

    Sviđa mi se

Komentiraj