Make up kistovi koje morate imati

U nedavnom FAQ postu nisam uvrstila pitanja vezana za make up kistove, a njih ima apsolutno svakakvih. Najčešća su pak ona o tome koji su osnovni kistovi za šminkanje, koje kistove da kupite prve, koje kistove ja koristim, koji su mi najdraži, pa čak do onih u kojim tražite savijete pri odabiru setova s eBaya. Moram se samo pohvaliti da su mi sve cure kojima sam preporučila/pomogla u odabiru seta na eBayu  javile i rekle da su im kistovi odlični. Mada, kod toga sam vrlo oprezna jer mi je , kao vjerujem i svakoj blogerici, teško preporučiti nešto što sama nisam isprobala. Na svu sreću, očito imam dobar nos :D. Čak sam došla i u iskušenje da i sama naručim koji od tih setova, no to će definitivno morati malo pričekati :D.

U ovom postu sam vam odlučila pokazati koje kistove biste trebali prvo kupiti ako se odlučite za to. Mislim, sa mnom je sasvim u redu ako želite i dalje nanositi tekući puder prstima, kompaktni spužvicom koja dođe uz njega, sjenila blendati spužvastim aplikatorima i slično – ako ste od tih, slobodno preskočite ovaj post.

??????????????????????

Ovdje ću vam pokazati neke od vrsta kistova koji su namijenjeni za uporabu s određenim make up proizvodom ili  na određenom dijelu lica. Također, ponudit ću vam par opcija- skupljih, jeftinijih, dostupnih kod nas ili samo online. Naravno, svi su ovi kistovi podjednako dobri jer sam se svih onih koji nisu funkcionirali davno riješila.

Isto tako, ne morate se slijepo držati namjene koja recimo piše na samom kistu, pa ću vam ponuditi i par opcija za neke kistove.

Isto tako, ovdje nisam navela apsolutno sve kistove. Recimo kosi kist – ja ga koristim na svakodnevnoj bazi za popunjavanje obrva – no za to vam može poslužiti olovka za obrve ili pak kistić koji dobijete uz set za popunjavanje obrva. S njime možete nanositi i liner, no mislim da kod nas nije toliko uobičajeno korištenje gel linera, pa mislim da nije toliko neophodan. Isto tako i kist za korektor, highlighter ili kist za usne. Dobro ih je imati, no definitivno možete i bez njih, ili vam ovi kistovi koje ću vam ja predstaviti mogu poslužiti kao zamjena za spomenute.

No hajde da napokon krenem na sam post jer ću inače ovdje sjediti do sutra :D. A sada je popodne :D. Idem redom :D.

??????????????????????

Prvi su dakle kistovi za nanošenje tekućeg pudera. Kremu, primer i sve što ide prije možete nanijeti prstićima. No, za savršeni izgled kože s puderom i izvlačenja maksimuma iz istoga trebat će vam kist za nanošenje tekućeg pudera. Njih ima svakakvih vrsta, ja čak nisam ovdje uslikala ni sve koje ja imam, a kamoli koji postoje, ali to recimo osnovne vrste.

Sigma F60 (online, 18$)

???????????????????????????????

Prvi i nekako najdostupniji je plosnati kist poput ovoga. Mislim da se ova vrsta kistova prva pojavila kod nas, no nikada nisam bila na TI s ovim kistom. Uvijek ostavlja crte po licu, treba dosta vremena da se puder razmaže po licu, imam osjećaj kao da nešto bojim kada njime nanosim puder. Jednostavno nije to to i ako možete uzmite neki drugi kist. Ja ga volim koristiti za nanošenje korektora ispod očiju, za nanošenje highlightera ili pak za precizno konturiranje obraza.

e.l.f powder brush (online, 3,5 funti)

???????????????????????????????

Ovaj kist u biti nije uopće namijenjen za nanošenje tekućeg pudera, ali ja ga jako volim koristiti u te svrhe. Vrlo je gust, prilično čvrst i dosta velik da u par poteza obavi cijeli posao. Odlično funkcionira s lakšim i rjeđim puderima. Odlična je naravno i za kompaktne pudere.

Sephora Mineral powder brush (online,Sephora,  24$)

???????????????????????????????

Ovo je jedan od noviteta u mojoj kolekciji kistova i već ju jako volim. Vrlo je slična Sigma F82 kabuki kistu, no ima duže dlačice, malo je fleksibilnija i iako je super i za tekuće podloge, dobra je i za rumenilo, konturiranje, praškaste proizvode i očito – mineralne podloge.

Real tehiques Exper face brush ( online, 9$ )

???????????????????????????????

Moram priznati da sam ranije puno više koristila ovaj kist. Sada mi je malo premalen i treba mi dosta vremena da njime nanesem puder. Izgleda sam postala ina guzica hahaha. Inače, ovo je jedan od boljih kistova za nanošenje tekućeg puder. Vrlo je mekan, vrh mu je malo špicast pa bez problema možete proizvod nanijeti oko nosa na primjer :D.

Real techniques stippling brush ( online, 10$)

???????????????????????????????

Ovo je moj prvi izbor kod nanošenja tekućih pudera. Odlično funkcionira i s rjeđim i gušćim podlogama, ostavlja prozračni finish, brzo razmazuje proizvod, ne ostavlja crte… Mekan je…

Sigma F50 Duo fibre (online, 23$)

???????????????????????????????

Ovo je kist koji nikako ne volim koristiti za tekuće pudere iako bi trebao biti dobar za njih. Ostavlja mi crte po licu,a iako je prilično velik, treba mi dosta vremena da izjednačim njime puder na licu. Dlačice su mu pre dugačke, savijaju se , a s gušćim puderima jako teško surađuje. Njega najviše volim koristiti ili za neki primer ili pak za puder u prahu …

Sigma F82 kabuki (online, 21$)

???????????????????????????????

Ovo je bio moj prvi pravi kist za tekući puder i uvijek ću ga voljeti. Odlično funkcionira sa svakim puderom, brz je, ostavlja lijep finish na licu… Jedina mana mu je što upija malo previše pudera i onda ga je teško oprati…Na njega potrošim više vremena nego na sve ostale kistove :D. Mislim, nikada mi nije žao, ali ono, ako je to nekome bitno.

          Ovdje sam došla do zaključka da nemam niti jedan kist za tekući puder koji je dostupan kod nas, pa molim čitateljice ako znaju neki- ostavite prijedloge u komentarima, ako nekome zatreba. Tu smo da pomognemo jedni drugima :D.

??????????????????????

Idući na radu su kistovi za rumenilo, ako već ne vidite s moje fotkice :D.

e.l.f. blush brush (online, oko 3 funte)

???????????????????????????????

Prvi je e.l.f. kist za rumenilo koji mi je došao sav neki defektan, izgleda kao da ga je netko šišao :/. Dosta je mali i dobar je za nanošenje rumenila direktno na vrhove jagodica. Volim ga koristiti i za konturiranje jer je iz profila tanak pa odlično obavlja i taj posao. Može poslužiti i za nanošenje highlightera, samo nemojte pretjerati :D.

Sigma Large Angled Contour  (online, 19$)

???????????????????????????????

Iako je zapravo ovaj kist namijenjen za konturiranje i u tome je odličan, ja ga najčešće koristim za rumenilo i za tu svrhu mi je nezamjenjiv. Stvarno jako rijetko koristim neki drugi kist za tu namjenu, jer je mekan, precizan, lagano blenda rumenilo, savršene je veličine…  Njegov vrh možete koristiti i za nanošenje highlightera.

Real Techniques blush brush (online, 9$)

???????????????????????????????

Iskreno, meni je ovaj kist malo prevelik za nanošenje rumenila. Može upaliti ako nemam baš niti jedan manji, pa onako sam vrhom lagano nanesem i izblendam rumenilo, no lako se s njime zeznuti i nanijeti rumenilo na preveliku površinu lica. Ja ga najviše volim koristiti za bronzer, onako kada ga stavljam na čelo i općenito po cijelom licu, ne za konturiranje.

          Ovdje moram spomenuti i kosi Bipa kist za rumenilo koji je dostupan kod nas. Ja ga još nemam, ali sam ga isprobala i odličan je ako ne možete do nekog drugog!

 ??????????????????????

Idemo sada na kistove za pudere u prahu ili kamenu.

Iskreno vjerujem da vam ništa drugo osim kista ne može pomoći za lijepo nanošenje ovakvih pudera!

Sigma F30 Large Powder brush (online, 24$)

???????????????????????????????

Velik, mekan, flafast  idealan za nanošenje pudera u trenu. Nisam mu pronašla nikakvu drugu namjenu.

Bipa kabuki ( Bipa, 30tak kuna možda)

???????????????????????????????

Ovaj kist je jako sličan prethodnom, samo bi dodala da je njime lakše nanijeti puder u prahu jer nema dršku pa imam veću kontrolu. Pudere u prahu ili kompaktne više volim utapkati nego „vući“ po licu, a ovo mi je omiljeni kist za to!

IQ kist za puder (Bipa, 30tak kuna)

???????????????????????????????

Ovaj kist ne koristim baš često iako nije loš, samo ne koristim toliko puder u kamenu pa nikada ne dođe na red.  Vrlo je mekan, nešto je manje od prethodnika, i što je najbitnije, dostupan je kod nas.

Max Factor kist za puder (DM, 70tak kuna)

???????????????????????????????

Ovo nije loš kist, samo isto ne dođe baš na red kod mene. Nije baš mekan kao prethodno spominjani, no to vjerojatno ima veze s time što je napravljen od prave životinjske (kozje) dlake i to me pomalo plaši i jednostavno ga ne volim koristiti.

Ah, napokon smo došli do kistova za oči :D.

??????????????????????

Trebat će vam barem jedan kist za nanošenje sjenila, a ako imate koji viška, možete ga koristiti i za korektor.

Ecotools kist za sjenilo (kozmo,dm,online – ne znam cijenu)

???????????????????????????????

Ovo je jedan odličan kist koji definitivno može poslužiti i za nanošenje korektora. Dovoljno je mali, precizan i odlično „kupi“ sjenilo.

Sigma E 55 (online, 14$)

???????????????????????????????

Fenomenalan, mekani kist koji će za čas nanijeti sjenilo preko cijeloga kapka, lagano ga izblendati  u pregibu, pa čak i nanijeti ga na donji kapak.

Avon kist za sjenilo (Avon katalog, nemam pojma cijenu, imam ga jako dugo)

???????????????????????????????

Solidan kist, mada ima i puno boljih od njega. Kao vam nije dostupan neki drugi, poslužit će. Vrlo je čvrst, nije moguće s njime blendati, ali s druge strane drške ima onu gumicu za razmazati olovku, pa ono :D.

Kist za sjenilo iz seta s Freulein38.com ( online, bio je u setu pa ne znam pojedinačnu cijenu)

???????????????????????????????

Odličan sintetički kist, odlično nanosi sjenilo, ali još bolje korektor. Ovakve kistove možete vrlo povoljno kupiti i kod nas, recimo u Mulleru.

??????????????????????

Najpotrebniji kist za oči je definitivno kist za blendanje i niti jedan make up look neće izgledati onako kako vi želite ukoliko nemate barem jedan od ovih kistova.

Sigma E35 (online, 14$)

???????????????????????????????

Jedan od najboljih kistova za blendanje koje imam. Nije baš dobar za nanošenje sjenila jer je dosta velik i flafast, ali u par poteza napravi divan look na kapcima. Može poslužiti i za nanošenje highlightera.

e.l.f. bamboo kist za blendanje (online, oko 5 funti)

???????????????????????????????

Ovo je moj prvi kist za blendanje. Po osobinama je vrlo sličan prethodnom, samo što su mu dlačice puno duže i savitljivije  i nekako ga volim više koristiti za blaže boje i nekakvo finije blendanje, jer se zna dogoditi da mi treba više vremena da njime izblendam neke zahtjevnije kombinacije.

Eco Tools (dm,kozmo, online – iz seta je pa ne znam cijenu)

???????????????????????????????

Ovo je jedan manji kist za blendanje. Dobar je za precizno blendanje, recimo uz rub trepavica ili donji kapak. Također, može poslužiti i za nanošenje sjenila i u unutarnji kut oka  ili na vanjski V oka.

Eco Tools kist za blendanje ( iz istog seta kao prethonik)

???????????????????????????????

Odličan kist za blendanje boja iznad pregiba kapka. Dosta je velik i ravno je rezan, pa kada trebate stopiti boju iz pregiba i boju iznad obrva ovaj kist je zakon! Isto može poslužiti i za highlighter.

??????????????????????

Posljednja vrsta kistova o kojoj ću danas pisati je Pencil Brush – odnosno kist olovka. Precizan kist za fine radove :D.

Sigma E30 (online, 12$)

???????????????????????????????

Definitivni pobjednik u ovoj kategoriji! Kada kupite ovaj kist drastično će se poboljšati vaše make up sposobnosti! Idealan je za vanjski V uz lagano blendanje tamnijih boja u pregib kapka ili pak na donji kapak. Odličan je i za nanošenje sjenila u unutarnji kut oka. Nije baš da ima bezbroj namjena, no vjerujte kada kažem da će vam se kupovinom ovog kista promijeniti život :D.

  Max Factor

???????????????????????????????

Ovaj kist nije baš sličan prethodnom, ali je mali i precizan je. Moguće je s njime i blendati boje i izvesti malo zahtjevnije radove na kapcima.

Essence blending brush (dm, muller 15tak kn)

???????????????????????????????

Ovo je odličan kist, ali ne toliko za svoju prvotnu namjenu. Više ga koristim kao ovaj Sigmin, ali je daleko manje precizan. Teško će te ga upotrijebiti na donjem kapku, osim ako ne želite panda look, ali za vanjski V u kojem ne želite biti previše precizni ili za nanošenje boje na kapak je odličan! A i cijena mu je sitnica.

Eco Tools (iz već spomenutog seta je)

???????????????????????????????

Ovo je najmanji od svih spomenutih kistova. Odličan je za nanošenje sjenila u vanjski V i unutarnji kut oka, ali s njime nećete moći ništa izblendati. Ja ga najviše volim koristiti za nanošenje tamnog sjenila uz rub trepavica ili za donji kapak.

U  uvodu sam vam već sve rekla i uputila vas u članak, a za kraj evo mog izbora naj kistova od svih ovih predstavljenih – ako već niste shvatili koji su moji favoriti. Dakako, cijeli ovaj čalank se svodi samo na ovu zadnju fotku, no ne bih ja bila ja da nisam to sve  zakomplicirala :D.

??????????????????????

Dobila sam neke upite vezane za čišćenje kistova, no to mi ne stane u ovaj post…Želite li da napravim post o tome kako čistim svoje kistove?

21 comments

  1. Ja cu se baciti malo na kritike…Mislim da bi se mogla malo potruditi da odgovaras na pitanja vezana za post ili makar da napises rijeci zahvale.A druga stvar da je stvarno suludo napisati da je su potrebni ovoliki kistovi jednoj djevojci…Savim je ok i pozeljno imati neke od ovih kistova,ali je vecina realno nepotrebno.To je moje misljenje i mislim da je u redu da se pisu i primjedbe a ne samo pohvale…

    Sviđa mi se

    • Oprosti, ali ja se uvijek trudim odgovoriti na pitanja, tu i tamo se zahvalim ako netko nešto lijepo napiše, ali na većinu komentara mi je glupo odgovarati ako me nitko nije ništa pitao ili ne znam što bih odgovorila.

      S druge strane, vezano za ovaj post, da si malo bolje pročitala, vidjela bi da sam od kista za svaku namjenu navela neko različitih vrsta ili primjera koji se mogu nabaviti. Nikada ne bih rekla da nekome trebaju svi ovi kistovi, ali ja kao blogerica moram isprobati svašta da bih mogla nešto reći i dijeliti savjete, pa ako ih već imam, zašto ne bih ljudima ponudila više opcija?

      Što se mene tiče, i ja bih voljela da bude više primjedbi, želja i slično, ali ne mogu ja natejarati nekoga na to…

      Sviđa mi se

      • Da naravno trebas pokazati sve te kistove , ali ipak naslov je malo glup, makar po meni. I naravno da sam procitala post nije mi frka izdvojiti pet minuta i upravo zato sto sam procitala dobila sam utisak da preporucujes djevojkama da trebaju ovolike kistove, ali dobro mozda sam ja stekla krivi utisak! Mozda je moja greska ali eto…Sto se mene tice mozda mozes pisati ako si probala Mixinu liniju proizvoda, (vidila sam samo za dvofazni skidac) utiske i slicno, a pogotovo kakva je Mixina miceralna vodica,ako si koristila…

        Sviđa mi se

        • Pa sta i da je rekla da bi trebalo kupit te kistove? Ne znaci da ce netko kupit sve bas ak nema love i nisu potrebni. Uostalom navela je svaki kist za sta sluzi i za sta ga ona koristi, ne znam, meni se bas svida cijeli clanak. To je bila samo preporuka ak mislis kupit nes da vidis o cem se radi.

          Sviđa mi se

  2. Kao naručeno 😀 Imam elf powder btush i koristila sam ga za nanošenje tekućeg pudera jednom i odustala, više pudera je on pojeo, nego što je završilo na mom licu i morala sam ga natopiti da ga uspijem oprati. Definitivno mi treba kist za tekuću podlogu, ovi od real techniques izgledaju super 😀

    Sviđa mi se

  3. Super post 😉
    Zacudilo me da nemas MUA kistova 😉 meni su njihovi mrak imam sve i svi su mi super 😉 zadnje sam uzela elf za oci ali onaj sa jako kratkim i mrak je! Ali MUA je fakat po cijeni i kvalitetu mrak! Stvarno nisu skupi jos sma ih na akciji kupila;) eto pa ako nema ima priliku neka proba te kistove! Pogotove za pudere i rumenila 😉

    Sviđa mi se

  4. Meni je recimo UBU set od 3 četkice odličan. Ima sve nekako neobično dobre četkice, npr. jednu malu kao pencil koja je fantastična za nanošenje i razmazivanje kremastih senki, lajnera, itd. Onda jednu jako finu koso sečenu ajlajner četkicu koja je odlična za popunjavanje obrva, kao i blending četkicu koja nema taj klasični okruglast oblik, već je više tapered ili kako se već kaže kada se sužava pri vrhu a pljosnatija je. 🙂 Sve u svemu za svaku preporuku!

    Sviđa mi se

  5. imam bipin kosi kist za rumenilo (ali ne onaj look by bipa već onaj b.pretty) i ok je, obavi poso kak treba nije nešto premekan ali u redu je. jedino što mi se ne sviđa je to što dok ga perem malo ispušta crnu boju :/ perem ga sa šamponom i isperem u vodi i najčešće kad ih ocjedim malo pređem sa wc papirom preko njega i uvijek ostane malo crnog.

    Sviđa mi se

  6. Odličan post, nije predugačko ispalo i sve si osnove rekla! Puno imamo zajedničkih kistova jedino je meni ovaj IQ kist za puder totalno neupotrebljiv, njegovu kupnju sam totalno požalila, baš su mi nekako dlake preduge i slinave i ne znam, nikako mi nije sjeo :/ Moja serija o kistovima isto počinje ubrzo, ali ću ipak razlomit na više postova, da vas ne udavim kilometarskim postom 🙂

    Sviđa mi se

  7. Diiiiivan post!! Sve si odlično objasnila, poslikala sto puta, napisala cijenu i gdje se može kupiti. Imaš zavidnu kolekciju kistova, moja je još skormna pošto sam još početnik 😀 Ali i to se polako mijenja i ovakvi postovi zbilja pomažu pri kupnji specijaliziranih kistova, provjereni su i znam da neću požaliti 🙂 Od kako sam počela koristiti kistove život mi se promijenio, ne znam ni sama kako sam se prije mogla našminkati s jednim kistom za sjenilo i rumenilo i sa spužvicom za puder u prahu hahah.
    LP i nastavi pisati ovako sjajne postove :*

    Sviđa mi se

    • Airy i sve ostale koje posjedujete Sigmine kistove, kako ste zadovoljne nakon odredjenog vremena? Mislim, odvajaju li se metalni djelovi od drske? Planiram investirati u onaj veliki set pa ne bih bas htjela da mi se dogodi ta katastrofa 🙂
      I opcenito, kako ste prosle sa carinom?

      Sviđa mi se

      • meni su na nekim popucale drške, tj.boja na njima ali mislim da je to jer sam ih poslije pranja sušila na radijatorima 😀 ovak što se tiče dlačica- sve 5, isti kao i prvi dan kada sam dobila!

        metalni dijelovi se ne odvajaju ni na jednom sigma kistu…

        i carinu sam platila…

        Sviđa mi se

Komentiraj