House tour – KUHINJA

„Kad se male ruke slože, sve se može“ – pa tako i mene nagovoriti na neke postove koje nisam mislila objaviti :D. Bili ste toliko dosadni, uporni, imali prilično dobre argumente iiiii na kraju sam morala popustiti!

Ako već niste shvatili iz naslova, krenut ću s pokazivanjem svoje kućice :D. Krećem od kuhinje jer je ona u biti prva prostorija kada se uđe u dnevni dio kuće, i meni osobno najzabavniji dio.

Ne mislim da je zabavna samo zbog toga što se ondje kuha :D, već zbog toga što je to jedina prostorija u kojoj je apsolutno sve improvizirano. Niti jednu jedinu stvar ondje nismo sami kupili, točnije, dovršili smo cijelu kuću s novcem koji bi nam trebao da kupimo/damo napraviti kuhinju kakvu smo željeli i aparate za nju. Iskreno, odluka je bila prilično laka s obzirom na to da sam već snimila neke stvari koje će nam pomoći da jednu zimu preživimo s improviziranom kuhinjom , no o tome ćemo redom :).

Dakle, kada se otvore vrata od dnevne, ovo je prvo što vidite. U idućem postu ću vam pokazati što se krije iza zidića :).

??????????????????????
Sada je kuhinja postavljena u biti onako kako će izgledati i kasnije jer su sve električne i plinske instalacije (i voda i napa 😀 ) napravljene za tu kuhinju kako će biti kasnije, s malim,malim izmjenama :).
Krenut ću  s lijeve na desnu stranu.

??????????????????????
Tu je prvo jedan hladnjak koji smo dobili od mojih roditelja, star je oko dvije godine i još uvijek odlično rad. U transportu se malo oštetio pa sam ga morala „malo“srediti.
Sudoper i cijeli taj element je u biti dio bakine kuhinje stare 40-50 godina. Element od sudopera je bio bačen, a nismo mogli pronaći element od metar u koji bi stao taj veliki sudoper, pa smo odlučili ovaj element odnijeti kod stolara koji je ugradio sudoper u njega, izbacio par ladica i preokrenuo malo vrata i napravio ga funkcionalnim. Ja sam polijepila ove sive folije na vrata i cvjetiće gore da se ukopi s hladnjakom i cjelokupnom temom :). Sami smo kupili i stavili ručkice na vrata i sve mi se baš super uklopilo i jako sam zadovoljna kako je ispalo. Naknadno sam dodala još ovaj mali element da mi stane ova plastika za suđe. Tu bi trebala jednom doći perilica suđa,a do tada je i ovako dobro :).

??????????????????????
Na prozoru stoje teglice za cvijeće koje čekaju da se udostojim kupiti začinsko bilje i staviti ga u njih :D.
Kako nemamo niti jedan viseći element, a bilo mi je glupo stavljati šalice i čaše negdje dolje, napravili smo dvije police i poslagali ih na njih. Nije baš najsretnije rješenje, ali preživjet ćemo.

??????????????????????
Sada idemo na dio gdje bi trebala biti radna ploča, sa svim aparatima i hrpom ladica ispod :D. Sada je tu samo jedan stari stol koji smo raširili i prekrili plastičnim stolnjakom. Inače bi si prije ruke odrezala nego to stavila na stol, ali nisam htjela uništiti stol koji je još uvijek bio u dobrom stanju, platneni stolnjak nije bio opcija zbog prljanja – a kada sam vidjela ovaj plastični odmah sam skontala da bi se super uklopio i služio svrsi.

??????????????????????
Na tom stolu sada stoje svi aparati koje imamo, jer sam to oduvijek i htjela. Znam da to netko ne voli, ali ja sam malo ljenguza i kada bi mi aparati stajali negdje odakle bi ih morala stalno izvlačiti, vjerojatno ih nikada ne bi ni koristila. Ovako ih je većina u svakodnevnom opticaju, koriste se, peru i tako to, pa se niti ne bojim da će nakupiti prašine :D. Eventualno bih maknula onaj dio s mikrovalne, ali sada stvarno nemam kuda to staviti :).
Još uvijek nismo pronašli neku kutiju za kruh koja bi nas zadovoljila pa on stoji u nekoj pletenoj korpici i suši se ahahhaa.
Vidite i moje posudice iz Lidla :D. Napokon su u uporabi!

??????????????????????
Ovdje je jedan element koji je u biti višak iz kuhinje moje svekrve :D. Nema čak ni original ploču gore, no i ovako služi svrsi. Svi začini koje vidite gore i sama ta polica su iz Lidla, mislim da sam vam je pokazala ljetos još :).

??????????????????????
Štednjak je isto od svekrve, kupljen tamo negdje ’97. Godine, ali nikada nije korišten. Morala sam ribati selotejp s njega koliko se zapekao jer nikada nije bio ni sastavljen. Nije baš najmoderniji, ali moja mama kaže da joj je baš cool i vintage, pa eto, neka bude takav! U svakom slučaju služi svrsi :D.

??????????????????????
Iznad njega bi trebala biti napa naravno, no za sada imamo samo jednu veliku cjevčugu koja svejedno odvuče dio pare :D.
I u biti, to bi bilo to :). Znam da nije ništa posebno, ali možda dobijete neku ideju ako ste u sličnoj situaciji kao ja :D. Nije najbolja, najmodernija ili bilo što naj, ali savršeno funkcionira, imamo sve što nam treba i ponosna sam na to što sam sklepala! I da, svi ostanu oduševljeni kada dođu i vide i čak sam dobila par preporuka da je i ostavim tako 😀 . Naravno, nikada se ne zna što može poći po zlu pa tako i ostane, no svejedno si želim novu kuhinju s puno prostora za sve stvari, organizaciju i perilicu suđa :D. Iskreno, obzirom na to da sam je kod kuće imala oduvijek, mislila sam da će mi pranje suđa „na ruke“ puno teže pasti, no nekako sam još uvijek živa, i dragi mi pomaže pa ono, ni ne osjetim to –barem ne dok nas je samo dvoje :).

??????????????????????

Ako imate kakvih pitanja, ako vas zanima možda odakle što, a da nisam spomenula :D, znate gdje trebate pitati 🙂

32 comments

  1. kako ovo dobro izgleda 😀 ja se tako čega nikada ne bi dosjetila sigurno. pa eto ako se ikada nađem u sličnoj ili istoj situaciji, hvala na inspiraciji 🙂 jedva čekam ostatak! :*

    Sviđa mi se

  2. Draga, ne mogu izdrzati a da ti ne kazem ja se tebi divim. Toliko snalazljivu i kreativnu osobu dugo nisam vidjela, skidam kapu svaka ti cast. Kuhinjica je odlicna, mi zivimo u podstanarskom stanu, pa zbog manje rate a vece kvadrature (jel planiramo prosirit obitelj) smo morali pristati na stan sa starijim stvarima, neke su nase, neke gazdine, al smo to uspijeli malo zakamuflirat, pa izgleda donekle ok, no najbitnije je da je sve uredno i fukcionalno.

    Sviđa mi se

  3. za privremenu kuhinju je više nego super. i ja svoju želim preurediti, ali svaki put nešto drugo iskrsne, a imam samo jednu plohu koja je jako mala i moram sve raditi na stolu. vaga i ostali aparati su spremljeni i nervira me svakodnevno vađenje i spremanje. tako da mislim da ti je ovo super funkcionalno. u biti sve imaš na oku. svaka čast na kreativnosti.

    Sviđa mi se

  4. Sve je baš funkcionalno. Ništa ti ne nedostaje, imaš sve, možeš čekati na novu kuhinju, a da se u međuvremenu nećeš ni najmanje patiti, što kažeš vintage kuhinju imaš.

    E da, jako volim razgledati kuhinje, pošto planiram u nekoj budućnosti svoj stan, kuću, ne znam još 😀 ti materijali za kuhinjske elemente, klasična iverica je prilično loš izbor za onaj element gdje je sudopera, jer znam da kod mojih je nakon decenija i decenija, istrulio, od vode, pa nam je majstor zamijenio stranice, sad je kao novo, medijapan je onako sjajan i jako skup, a ima i jeftinijih zamjena u smislu iverice sa visokim sjajem, Treba tu dobro razmisliti. Možda je drvo najbolji izbor.

    Sviđa mi se

    • je da, i stvarno imam sve 😀

      mi smo se nagledali kuhinja dok smo mislili da ćemo ju moći kupiti- čak smo i naručili jednu, imamo nacrte i sve, samo moramo uplatiti da je počnu praviti 😀 – mi smo se odlučili na medijapan s furnirom s visokim sjajem- koji nije toliko visok kao kada se medijapan boja, ali je daleko izdržljiviji i ne oštečuje se tako lako… za radnu ploču bih uzela neki kamen, najvjerojatnije granit jer nekak nemam povjerenja u te drvene plohe,ipak je to kuhinja…ali budem još vidjela, možda se i predomislim dok ju budemo stavrno kupovali 😀

      Sviđa mi se

  5. Slatko uklopljeno. Jako mi se svidja kada ovako neko zna od “ništa” napraviti nešto, uklopiti da služi svrsi. A ne da pada u depresiju jer ne može istog trenutka imati nešto ekstra što drugi ljudi imaju, a koji su radili godinama da bi si to mogli priuštiti. A dobro ti je mama rekla, kad bi naručila kuhinju da izgleda ko bakina i još uz taj sporet točno bi imala slatku vintagy kuhinju 🙂

    I imam jedno pitanje za tebe, a i čitateljice ako mogu odgovoriti. Ja imam mašinu za sud je medjutim sve ga perem ručno 😀 razlog tomu je da kad god sam izvadila sudje vidila bih na njemu ostatke deterdženta, ono presijava se ko nafta na tanjiru. I ja onda to opet moram ručno saprat jer mi ne pada na pamet da jedem iz toga. Inače je gorenje mašina. Jel se to dešava samo meni, ili ima još neko iskustva slična i kako to rješava? A i s druge strane, dosta posudja se i ne može prati u mašini, onda i ono što stavim da se pere prvo moram očistiti od ostataka hrane, ako je nešto zagorilo opet moram ručno prati jer mašina to nikad neće moći, tako da iskreno meni je ta mašina malo višak. I da nas je 4 u kući, i treba dva dana da se mašina napuni posudjem koje se ustvari može oprat u njoj, tako da neko pribor za jelo peremo ručno jer nema šanse da dva dana nam “traju” dva seta pribora koliko imamo

    Sviđa mi se

    • Što se tiče ostataka praška, ne znam koji koristiš.Ako su u pitanju kocke pokušaj ih baciti dolje na dno perilice,a ne u posudu jer su poklopci posude uglavnom jadni i ne otvore se na vrijeme kad bi trebale tijekom pranja nego kasno pa ne stigne voda sve pošteno isprati i tako nastaju tragovi praška (naša je prije isto radila kao i tvoja,pa se pokidao poklopac i sada stalno bacam dolje,iskreno nisam se ni trudila trazit nekog da pokuša popraviti jer ovako odlično pere i to se smije-piše u uputama 🙂 ) I što se tiče korištenja, svaka 3dana peremo u njoj i ništa na ruke (samo neke prevelike stvari)…Opskrbili smo se sudjem 🙂
      Airy,slatka je i funkcionalna svakako kuhinja ali ja bih malo drukčije poslagala, sve elemente bih na jedan zid ako je moguće (vidim mjesta kraj frizidera i na dr.strani) da bude više mjesta desno i mislim da bi napravila jeftiniji manji šankić tu (tj.majstor bi) uz ovaj niski zidić sa nekim cool barskim stolicama za dvoje 🙂
      E e sad ne znam dimenzije,možda je neizvodivo,govorim po slikama.

      Sviđa mi se

      • ma mora biti ovako kako je sada jer su instalacije tako napravljene…inače, kuhinja će ići u slovo U , tako da je to to 🙂 zidić će biti sam po sebi šank kada stavimo na njega ploću – a to će biti kada budemo imali pravu kuhinju 🙂

        Sviđa mi se

    • ja nemam takva iskustva s perilicom…mi smo uvijek ubacivali tabletu onako, bilo gdje , samo ne u onaj pretinac za nju jer je mama primjetila da ostanu komadići tablete po suđu, kao da se ne otopi dobro…
      ismo isprali hranu s
      nas je doma bilo 6 i svaki dan navečer bismo je palili, a ako bi svi zajendo jedno jeli, onda bi se mogla odmah nakon ručka oprati… gore šalice od doručka, zdjelice, čaše… dolje tanjuri i razne zdjele i beštek i to je to…ne bi stalno više… i naravno,uvijek bi isprali hranu s tanjura prije stavljanja…

      Sviđa mi se

      • Ah,ok 🙂 Ploča je odlična ideja, to je predivno tko ima prostora,još pogotovo što imate taj zidić 🙂 Kod nas nema šanse,morali bi izbaciti nekoliko elemenata kuhinje koja je novija i jako dobra, nismo tad predvidjeli da bi bilo zgodno 😦 Za utjehu ću rado gledati i drugi House tour kuhinje kada bude 🙂

        Sviđa mi se

  6. Ovo mi je bio jako zanimljiv post! Inače, naša kuhinja isto nije najnovija. Prošlo ljeto smo rješavali kupatilo, stolariju, podove i boravak, a kuhinja i soba će ići na proljeće. I mi imamo ovakav štednjak 😀 a kuhinja nam zapravo i nije stara (negdje 5 godina), plavo-bež, samo je napravljena po mjeri za kuću u kojoj je dragi prije živio, pa smo ju morali rastavljati i nismo stavili sve elemente jer nam je u stanu kuhinjica manja. Treba se snaći i biti kreativan, uvijek to podržavam 🙂

    Sviđa mi se

  7. super si se snašla! i ja imam malu kuhinju (nije privremena ko tvoja) i mrzim taj manjak prostora za spremanje stvari 😀 i također sanjam perilicu suđa, nema mi goreg od pranja suđa.. jako mi se sviđa prozor u kuhinji, ja nemam uopće izvor prirodnog svjetla..
    btw ovi noževi su prekrasni 😀

    Sviđa mi se

    • joj e svima je taj prozor odlična i svi sanjaju o tome ahahha 😀 Moja mama mi priča o tome od kada se sjećam, a ona isto nema ni jedan prozor u kuhinji jer je ona nekao u sredini kuće 😀 hahha
      jesi i jako jako su dobri, mislim da godinama neću morati kupiti druge 🙂

      Sviđa mi se

  8. Draga Suzana , kuhinja ti je odlična! Jako mi se sviđa kako si to uredila, imaš zaista smisla i puno volje, sve je uredno, ugodno, onak baš domaći osjećaj budi kada gledam slike 🙂
    Štednjak mi je fenomenalan, jako mi se sviđa, i odlično je kaj ti je sudoper nasuprot prozora, to si i ja želim kad budemo preuređivali kuhinju!!!
    U svakom slučaju velika pohvala, sve je lijepo, i hvala ti što dijeliš s nama dio svoje intime 😉

    Valentina

    Sviđa mi se

Komentiraj